ADE Green
Onlangs was het Amsterdam Dance Event (ADE), wereldwijd het grootste evenement voor elektronische muziek. Overdag zijn er diverse conferenties. ’s Avonds treden de grootste internationale DJ’s op. De eerste dag begon met ADE Green, een conferentie waarop onderwerpen als circulaire festivals, groene energie en duurzame innovaties op evenementen gebied worden besproken. Omdat ik mij met Eerlijke Evenementen richt op dit onderwerp was ik er natuurlijk bij!
Beleving
ADE is een feest en tegelijkertijd keihard werken. Zowel voor de organisatie als voor artiesten, managers en boekingsbureau’s. De planning van de diverse presentaties was super en ik heb nog nooit een evenement bezocht waarbij het time management zo strak was. Ook waren de rietjes van Straw by Straw een geslaagd detail (http://www.strawbystraw.com)! Plek voor verbetering op ‘groen gebied’ blijft er natuurlijk altijd. De sfeer is amicaal tijdens het sluiten van deals. Ik zou graag in contact komen met de masterminds van ADE Green om dieper in te gaan op de invulling van de dag.
Wat heb ik geleerd?
Er waren diverse sprekers, zowel in panel discussies als in workshops en presentaties.
Het één is beter toepasbaar dan het andere maar het is allemaal interessant.
1. Een evenement creëer je met z’n allen
Een mooie quote die ik hoorde tijdens een panel discussie over ‘The origins of gathering’. Waarom doen wij wat wij doen? En waarom organiseren wij ontmoetingen met elkaar? Een evenement is in mijn ogen een (marketing)middel. Dat wordt georganiseerd met een bepaald doel, voor een bepaalde doelgroep, om een bepaalde uitkomst te verkrijgen. Dit hoeft nog niet te betekenen dat het éénrichtingsverkeer is. Vraag je bezoekers om iets terug te geven, in welke vorm dan ook en geef ze hiertoe vooral ook de ruimte. Laat de bezoekers feedback geven, zowel live als achteraf of laat ze hun diensten aanbieden. Vond een bezoeker dat de standhouders actiever mochten zijn en is die bezoeker specialist op dat gebied, nodig haar dan eens uit voor een gesprek.
2. Alleen omdat je geen meertje of rivier ziet, betekent het niet dat je het niet kan vervuilen.
Deze quote was voor mij een eye-opener. Claire O’Neill van A Greener Festival kwam met deze inspirerende one-liner over vervuiling en ‘verder kijken dan je neus lang is’ tijdens de presentatie: Sustainability Management in a nutshell. Natuurlijk probeer je alles zoveel mogelijk uit te denken en vooruit te kijken als organisatieteam, maar kijk je wel ver genoeg? Alleen omdat je de consequenties van jouw acties nu niet ziet betekent niet dat ze er nooit (zullen) zijn.
3. Duurzaamheid is geen trend meer maar de keiharde norm
Maak duurzaamheid vooral niet groter of moeilijker dan het is. Als je vanaf het eerste concept kijkt naar de kleine dingen die je aan kunt passen, kan je al best veel doen. Wanneer je ergens in de keten een schakel veranderd heeft dit gevolgen voor alle stappen. Maar dat hoeven geen grote gevolgen te zijn. Dit werd ook duidelijk tijdens de laatste sessie die ik bezocht tijdens ADE Green. Druk dat draaiboek een keer niet zo vaak af. Of als je dat toch persé wilt, druk dan op gerecycled materiaal. Neem duurzaamheid mee in de beleving van de bezoekers en maak fouten, leer hiervan en groei. Het mooist is om alles aan te passen, maar begin realistisch en begin bij jezelf.
Open deur?
Vallen deze bevindingen onder de categorie ‘open deur’? Misschien… maar het komt toch vaak voor dat organisaties niet verder kijken naar de consequenties van hun acties.
Op het gebied van publieke evenementen (de insteek van ADE) is al veel onderzoek gedaan en de ontwikkelingen volgen elkaar steeds sneller op. Wat een geweldige ontwikkeling is! Echter blijven de ontwikkelingen qua duurzaamheid op het gebied van zakelijke evenementen voor mijn gevoel achter. Er zijn diverse ‘eilandjes’ die bijdragen zoals een locatie die scherp let op duurzaamheid (de Amsterdam RAI is een goed voorbeeld) of diverse cateraars die hier hun speerpunten van maken. Maar hoe kan je het totaalplaatje duurzaam hebben wanneer een bewuste locatie met een bewuste cateraar een niet zo bewuste beurs binnenhaalt?
Hoe zien jullie dit?
Ik hoor graag jullie ervaringen!